9 Temmuz 2009 Perşembe

ORDU VE POLİSİN YANINDA SİVİL ÇİNLİLER UYGUR AVINDA


BBC görüntülerine göre resmi ordu ve polis kuvvetlerinin gözyummasıyla Uygur avında. Resmi gözaltı ve tutuklamalar devam ederken bir yandan da Han Çinlisi siviller ellerinde sopa, demir çubuk, çivili çubuk ve küreklerle Uygur avına çıktılar. Her gördükleri yerde Uygurları öldüresiye dövüyorlar. Sokaklar kan gölü. Görüntüler için bakınız;


Çin darağaçları kurup asacak
09 Temmuz 2009 Perşembe 11:50

Hanlar bir Uygur'u linç etti. O anlar kare kare çekildi. Yetmezmiş gibi Çin Hükümeti 'idam edeceğiz' açıklaması yaptı.
Çin darağaçlarını kuruyor. Çin Komünist Partisi yaptığı bir açıklamayla Şincan'daki gösterilerin ardında olan kişileri idam edeceklerini duyurdu. AFP'nin bildirdiğine göre olaylar Urimçi'de ilk günkü hızıyla devam ediyor. Polis Han Çinlileriyle Uygur Türkleri'nin yaşadığı mahalleri ayırmak için güvenlik kordonu oluşturdu. Ama görgü tanıklarının ifadelerine göre Hanların Uygurları öldürmesine göz yumuluyor.
KARE KARE LİNÇ ANI

Tanıklar,dün gece 300 kadar Hanın güvenlik kordonunu geçerek evlere saldırdığını, bir lokantaya zarar verdiğini, 50 yaşındaki bir kişiyi dövdüğünü söylediler.
ÇİN İDAMA HAZIRLANIYOR

Çin Komünist Partisi Urumçi Komitesi Sekreteri Li Cı da belediyenin olaydan sonra özel bir ekip oluşturduğunu, kentte hasar gören altyapı tesislerinin kısa zamanda yeniden hizmete sokulacağını ifade etti. Li Cı Şincan'daki gösterilerin ardında olan kişileri idam edeceklerini de sözlerine ekledi.
TELEFONDA ŞİFRELİ KONUŞTUK

20 yıldır Türkiye'de yaşayan Uygur Türkü bir kadın ailesiyle en son 4 Temmuz akşamı konuşabilmiş. O tarihten beri haber alamıyor. Uygur kadın şunları anlatıyor: “O akşam annem, babam ve iki erkek kardeşimin sesini duydum. İçim rahatladı. Çin hükümeti tarafından telefonlar kesiliyor. Özellikle yurtdışından aramalar dinleniyor. Rahatça konuşamıyoruz. Ancak ses tonları dehşeti anlatır gibiydi. Durumun çok gerilimli olduğunu, bıçağın kemiğe dayandığını söylediler. Artık mücadele etmek gerektiğini ve baskıların her geçen gün artarak devam ettiğini dile getirdiler. Tabii bu konuşmalar biraz da şifreli oldu. ’Uygur bölgesi nefes alınamayacak durumda, evden çıkamıyoruz. Tutuklanmaktan, başka bölgelere sürgün edilmekten korkuyoruz. Şu an için evde yiyecek, içeceğimiz var ama olaylar böyle devam ederse sıkıntı yaşayabiliriz’ dediler.”
YİYECEK STOKLUYORLAR
Türkiye’de ikamet eden ‘Fatma U.’ takma isimli bir başka Uygurlu ise ailesine ancak önceki gece ulaşabilmiş: “Ablam sağlık durumunun iyi olduğunu ancak işlettiği mağazanın hasar gördüğünü söyledi. Evde temel yiyecek ihtiyaçları varmış. Evdeki yiyecekle bir hafta idare edeceğini söyledi.”
İKİ BİNE YAKIN ÖLÜ VAR
NTV’nin canlı yayınına katılan ve güvenlik nedeniyle ismini vermek istemeyen bir Uygur Türkü, şu bilgileri verdi: “Bölgede olaylar bitmiş görünüyor. Bin beş yüz ile iki bin arasında ölü var. Telefonlarımız pazar gününden bu yana kesik. İletişim sorunu yaşıyoruz. Sokaklar Çinli polis ve askerlerle dolu. Sıkı denetim ve kontroller var. Yeni olayların çıkması durumunda ölü sayısı daha da artabilir.”

1 yorum:

  1. Foarte interesant subiectul prezentat de tine.M-am uitat pe blogul tau si imi place tare mult
    Sigur am sa mai revin. O zi buna!

    YanıtlaSil