15 Temmuz 2009 Çarşamba

Çin'den film festivaline müdahale: Rabia Kadir'le ilgili belgeseli etkinlikten çıkarın!

CANBERRA (CİHAN) - Çin hükümeti, Avustralya'daki bir festivalde gösterilecek olan Uygurlarla alakalı belgesel filminin, etkinlikten çıkarılmasını istedi.
Çinli konsolosluk görevlileri, Uluslararası Melbourne Film Festivali'nin organizatörleriyle temasa geçti ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki olayları kışkırttığını ileri sürdükleri Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir'le ilgili filmi festivalden çıkarmalarını talep etti.
Festival Müdürü Richard Moore, Melbourne'daki Çin Konsolosluğu Kültür Ataşesi Chunmei Chen'in geçen hafta kendilerini telefonla arayarak, 'The 10 Conditions of Love' (Aşkın 10 Hali) adlı filmin 8 Ağustosta galası yapılacak festivalden çekilmesini istediklerini belirtti. Moore, bu türden yaklaşımlara olumlu tepki gösterilmediğini, Çin'in davranışının olumlu karşılanmadığını söyledi. Çin'in talebiyle alakalı henüz bir karar verilmedi.
Filmde, Kadir'in insan hakları savunucusu olan eşi Sıdık Ruzi ile ilişkisi ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi için verdiği mücadelenin 11çocuğuna etkisi konu ediliyor. Eski bir iş kadını olan Rabia Kadir, Çin tarafından ulusal güvenliği zedelediği gerekçesiyle 1999'da tutuklanmış ve yıllarca hapiste kaldıktan sonra dönemin ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın girişimleri sonucu 17 Mart 2005'te kefaletle serbest bırakılmıştı. Kadir, tedavi için ABD'ye götürülmüştü. Rabia Kadir, halen Uygur halkının sıkıntılarını uluslararası topluma duyurmaya çalışan Münih merkezli Dünya Uygur Kongresi'nin başkanlığını yürütüyor.
Uygur Türkleri ve Han Çinlileri arasında 5 Temmuz'da başlayan şiddet olaylarında, Çin makamlarına göre 184 kişi hayatını kaybetti.
Dünya Uygur Kongresi, olaylarda 800'den fazla Uygurun yaşamını yitirdiğini savunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder