21 Temmuz 2009 Salı

Çin polisinin, 2 Uygur'un ölümünü gösteren görüntüleri soru işaretlerine neden oldu

İSTANBUL (CİHAN) - Çinli güvenlik güçlerinin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de 13 Temmuz günü 2 Uygur'un ölümüyle ilgili yayımladığı görüntüler tartışma konusu oldu. Dehşet verici görüntüler, "Bu olay, bir Çin provokasyonu mu?" sorusunu akıllara getiriyor.
Sincan Uygur Özerk Bölgesi hükümeti tarafından cumartesi günü basına verilen görüntülerde, 2 Uygur'un büyük bir çantayla, 5 Temmuz'daki şiddet olaylarının yaşandığı yerlerden Jiefangnanlu Caddesi’ndeki Ak Cami'ye, yerel saatle 14.35'te girdikleri görülüyor.
Güvenlik kamerasına takılan anlarda, Uygurlardan biri ayağa kalkarak getirdikleri çantanın içinden bir madde çıkarıyor ve camidekilerin getirdikleri kesici aletleri alarak kendilerine katılmasını istiyor. Cemaatten bazıları buna itiraz ediyor ve 3 Uygur'un dışarı çıkmasını talep ediyor. O anda söz konusu 3 Uygur, getirdikleri çantanın içinden döner bıçakları çıkarıyor ve kalabalıkla beraber dışarı çıkıyorlar.
Görüntülerde, 3 Uygur'un ellerindeki bıçaklarla tekbir getirerek caminin dışındaki caddeye çıktığı ve kalabalığın da korkudan kaçıştığı yer alıyor. Dışarıdaki silahlı askerler de hemen kargaşanın olduğu yere yaklaşıyor. Üç Uygur ellerindeki kesici aletlerle bariyerleri atlayarak polis ve askerlerin üzerine doğru koşuyor.
Önden giden Uygur açılan ateş sonucu önce yere düşüyor, kalkıyor ve tekrar koşarken açılan diğer ateşle yere yığılıyor. Arkadan gelen diğer Uygur da düşen arkadaşının önünden geçerek polis ve askerlere doğru koşuyor. Aldığı kurşunlarla yaralanan ve yere düşen bu Uygur da arkadaşı gibi olay yerinde hayatını kaybediyor.
Daha sonra polis, olayda yaralanan diğer Uygur'u hastaneye kaldırıyor. Olayın hemen ardından camiye giden polis, ölen Uygurların getirdikleri çantada 20 adet döner bıçağı buluyor.
SALDIRGAN 3 UYGUR'A İLAÇ MI VERİLDİ?
Olaydaki bazı noktalar, akıllarda soru işaretleri bırakacak nitelikte. Görüntülerde polislerin caminin kapısında durdukları görülüyor. 5 Temmuz'daki şiddet olaylarının ardından Çin polisi ve askeri, özellikle Ak Cami'nin olduğu yerde çok sıkı güvenlik önlemleri almıştı.
Öldürülen Uygurların, camiye girerken iki kişinin taşıyabildiği büyük çantayı, nasıl herhangi bir kontrolden geçmeden camiye soktuları merak konusu.
Çin polisi, otel, lokanta ve diğer alışveriş merkezleri önünde, bu tür çantaları muhakkak kontrol ediyor. Ayrıca bu 3 Uygur, neden camiye girer girmez hemen çantadakileri çıkarıp cemaati galeyana getirmek istiyor? Ayrıca Uygurlar, camiden çıkar çıkmaz trafiğe kapalı caddedeki silahlı askerlerin üzerine, şuursuzca, sanki öleceklerini bile bile koşuyor. Bu da, saldırganlara, olayı gerçekleştirmeden önce uyuşturucu ilaç verilmiş olabileceği fikrini akıllara getiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder