20 Temmuz 2009 Pazartesi

BM’ye ´Doğu Türkistan´ dilekçesi

20.07.2009 - 02:38

Türkiye Kamu-Sen ile İnsan Hakları Avrasya Federasyonu öncülüğündeki örgütlerin temsilcileri, Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlallerinin tespitine ve durdurulmasına yönelik taleplerini içeren dilekçeyi vermek için BM Türkiye temsilciliği önünde toplandı.

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Abdullah Büksür, grup adına yaptığı basın açıklamasında, dünyanın Doğu Türkistan’da yaşanan insanlık dramına ilgisiz kaldığını ileri sürdü. Büksür, “Doğu Türkistan Türkleri 250 yıldır Çin’in zulmü altında yaşamaktadır” dedi.

Urumçi’deki bir işyerinde 28 Haziran 2009’da Han Çinlileri tarafından darbedilerek öldürülen Uygur Türkleri’ne karşı uygulanan "kanlı linci" protesto etmek için sokağa inen Uygur Türklerinin 5 Temmuza kadar tepkilerini sürdürdüğünü ifade eden Büksür, “Bunun bedelini Uygur Türkleri kitlesel ölümlerle, sokaklarda taşla kafaları ezilerek ödemektedirler” diye konuştu. Olaylar sırasında ölenlerin sayısının Çin resmi rakamlarınca 150-200 civarında verildiğini, bu sayının tarafsız gözlemciler tarafından binlerle ifade edildiğini belirten Büksür şunları kaydetti:

BM olayları ve idamları araştırsın

“Hiçbir silaha sahip olmayan Doğu Türkistan Türklerine açılan ateş ve kalabalık grupların linç girişimleri Çinli yöneticilerce yeterli görülmeyerek, 100’den fazla kişinin de olaylara önderlik ettikleri gerekçesiyle idam edildiği bölgeden gelen haberler arasındadır. Çin’in bölgede yaptıklarına gereken tepki verilmezse, bu süreç Tibet, İç Moğolistan ve Mançurya’da soykırıma varan şekilde devam edecektir. Son olarak Çin güvenlik güçlerince önce linç edilen, sonra kafaları taşla ezilerek öldürülen 2 Uygur Türkünün görüntüleri bütün insanlığa ders verir niteliktedir. Yaralıların sayısı konusunda rakam bile verilemez durumdadır.”

Bölgede insanlık suçu sayılacak uygulamaların, İslam Kalkınma Örgütü ve BM’nin gündemine taşınması gerektiğini vurgulayan Büksür, BM İnsan Hakları Meclisi’nce oluşturulacak bir heyetin olayları ve idamları araştırması gerektiğini bildirdi.

Açıklamanın ardından, Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Abdullah Büksür, Türk Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Hasan Hüseyin Yıldız ve Türkiye Akademisyenler Birliği Başkanı Prof. Dr. Şükrü Koç, taleplerini içeren dilekçeyi, BM Türkiye Temciliği görevlisine teslim etti.
http://www.aygazete.com/?54457

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder