17 Temmuz 2009 Cuma

Ankara: Akrabalarımızla ilgilenmemiz gayet doğal

Ankara, Çin'in Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan kanlı olayları yakından takip etmesinin doğal karşılanmasını istedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Uygur Türklerini akraba olarak gördüklerini belirterek, "Akrabalarımızın kaderleriyle ilgilenmemiz gayet doğal." dedi.
Özügergin, Çin resmi medyasında, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgede yaşananlar için kullandığı 'adeta soykırım' ifadesini geri alması" çağrısı yapılmasına ilişkin bir soru üzerine, Çin'de 5 Temmuz'da meydana gelen olayları takip ettiklerini, olaylardan büyük üzüntü ve kaygı duyduklarını tekrarladı. Haftalık basın toplantısında soruları cevaplandıran Sözcü, bu insanları "akraba" olarak gördüklerini vurguladı. Özügergin, "Akrabalarımızın kaderleriyle ilgilenmemizin gayet doğal olduğunu hep söylüyoruz. Kamuoyumuzda da derin bir üzüntü ve infial vardır." değerlendirmesinde bulundu. "Bizim basın üzerinden birbirimize mesaj vermeye ihtiyacımız yok." diyen Özügergin, Çin makamlarıyla birçok görüşme yapıldığını hatırlattı. Özügergin, Çin hükümetinin Uygur Özerk Bölgesi'nde meydana gelen olayları yerinde tespit ve incelemelerde bulunmak üzere bölgeye basın mensuplarını davet etmesini olumlu karşıladıklarını da söyledi.
Özügergin, Dünya Uygur Kongresi lideri Rabiye Kadir'in Türkiye'ye şu ana kadar vize başvurusu yapmadığını da açıkladı. Sözcü, Uygur Bölgesi'ndeki olayların BM Güvenlik Konseyi'ne götürüleceğine dair kendisine bilgi gelmediğini ancak bu konuyu dönem içinde gündeme alabileceklerini söyledi.
İKT'DEN ÇİN'E ÇAĞRI: SORUNU DİYALOGLA ÇÖZ
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), Uygur Özerk Bölgesi'ndeki olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, sorunun sadece güvenlik tedbirleriyle çözülemeyeceğini belirterek, Pekin hükümetine diyalog kurması çağrısında bulundu. Uygurların kültürel ve dinî kimliklerini özgürce yaşayabilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, Riyad'daki Çin büyükelçisiyle İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun bir araya geldiği ve İKT'nin Çin'e bir delegasyon göndererek Müslüman azınlığın durumuna ilişkin görüşmeler yapılmasının ele alındığı kaydedildi. İhsanoğlu'nun BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi ve BM özel raportörlerine konuya ilişkin mektup yazdığı da bildirildi.
ZAMAN
SERVET YANATMA ANKARA
16 Temmuz 2009, Perşembe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder