13 Temmuz 2009 Pazartesi

Davutoğlu Çin'le Temasa Geçti

Davutoğlu dün, Sincan Uygur Bölgesi'ndeki olaylar sonrası Çin ile ilk üst düzey teması gerçekleştirdi.
13/07/2009 - 09:22
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün, Sincan Uygur Bölgesi'ndeki olaylar sonrası Çin ile ilk üst düzey teması gerçekleştirdi ve Dışişleri Bakanı Yang Jiechi ile 1 saat 10 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı. İşte iki bakanın görüşmesinden satır başları: Davutoğlu: Son dönemde yaşananlar Türk kamuoyunda büyük hassasiyet yaratmıştır. Türkiye'nin, Çin'in iç işlerine karışma niyeti yok, olaya sadece insan hakları açısından bakıyoruz. Uygur halkını Çin- Türkiye ilişkilerinde bir dostluk köprüsü olarak görüyoruz.
Jiechi: Türkiye'nin sadece Uygurlarla değil tüm Çin halkı ile bağlarını güçlendirmesini arzuluyoruz. Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretin ardından belirlenen ilkeler çerçevesinde ilişkilerimizi sürdürmekte kararlıyız. Biz Türkiye ile ilişkilerimizin stratejik önemde olduğunu düşünüyoruz. Davutoğlu: Biz de ilişkilerimizi geliştirmekte kararlıyız. Çin'den beklentimiz sorumluların ivedilikle ve şeffaflıkla bulunması ve adalet önüne çıkartılmasıdır. Jiechi: Bölgede sükûnet sağlandı. Etnik ayrım gözetmeksizin sorumlular yargılanacak. Başbakan Erdoğan'ın kullandığı ifadeler Çin halkında hayal kırıklığı yaratmıştır. Ölenlerin çoğunluğu Uygurlar değil, Hanlılar. Rabia Kadir için atılacak adımları Çin yakından izleyecektir.
Davutoğlu: Başbakan Erdoğan sadece tanımlayıcı biçimde bunu kullandı, soykırım demedi. Tansiyonun azaltılmasında birlikte atacağımız adımlar olduğunu düşünüyorum. Kader: Türkiye bize sahip çıktı DÜNYA Uygur Kongresi lideri Rabia Kader, "Türk halkının Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine sahip çıkmasından ve özellikle Başbakan Erdoğan'ın olayları 'soykırım' diye nitelendirmesinden minnettarım" dedi. ABD'de sürgünde yaşayan Kader, "ABD, Japonya, Almanya ve İngiltere de Türkiye'nin desteğinden dolayı bizim arkamızda" dedi. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Kader'e, 2006'da Yalova'da yaptığı konuşmadan dolayı, Çin'in notası yüzünden vize verilmediği iddiasını yalanladı.
http://haber50.com/210218_Davutoglu-Cin-le-Temasa-Gecti.html


PES ARTIK! TÜRKİYE ÇİN’E “BAŞSAĞLIĞI” DİLEDİ!...Açık İstihbarat

Dışişleri Bakanlığı, önce başsağlığı, hızını alamayınca da Çin’den özür diledi. İşte tarihe geçecek o açıklamalar…
Müslüman Uygur Türkleri katledilirken, Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar şaşırtıyor. (Daha doğrusu, başında Ahmet Davutoğlu’nun bulunduğu bir Dışişleri olarak şaşırtmıyor…)

Bakanlık tarafından 6 Temmuz’da yapılan yazılı açıklamada “Çin halkına başsağlığı” dilendi! Açıklamada, “Olaylara sebebiyet veren sorumluların en kısa zamanda tespit edilmesini ve adaletin tecelli etmesini bekliyoruz. İstikrarlı ve müreffeh bir ülke olma yolunda hızlı adımlarla ilerleyen Çin Halk Cumhuriyeti’nde bu tür olayların ileride meydana gelmemesi için gerekli tedbirlerin alınacağına inanıyoruz. Yaralılara acil şifa, hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına ve başta Sincan Uygur Özerk Bölgesi halkı olmak üzere tüm Çin halkına başsağlığı diliyoruz” denildi..

8 Temmuz’da yapılan bir diğer açıklamada ise, Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün Çin mallarını protesto çağrısı yapması ve sonradan geri adım atmasından endişe edilerek adeta Çin’den özür dilendi!

Dışişleri Bakanlığı’nın 8 Temmuz tarih ve 120 no’lu o açıklaması şöyle:
“Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkilerine çok önem vermektedir. Çin’in toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve ülkede yaşayan tüm etnik ve milli grupların barış, huzur, uyum ve refah içinde yaşamalarına da önem veren Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti’nin iç işlerine karışmak gibi bir niyeti yoktur, olmamıştır. Çin Halk Cumhuriyeti’nden de, aramızda bir dostluk köprüsü oluşturan Uygurların, barış, güven ve huzur içinde yaşamaları için gerekli ortamı sağlamasını bekliyoruz. Bunun, uluslararası toplum ve Türkiye için haklı bir beklenti olduğunu düşünüyoruz. Konuyla ilgili olarak sürdürdüğümüz temaslar da buna yöneliktir. Çin ile gelişmekte olan ilişkilerimizin, Sayın Cumhurbaşkanımızın kısa süre önce gerçekleştirdikleri ziyaretinin kazandırdığı ivmeden de yararlanarak, her alanda ileriye götürülmesi için karşılıklı çabalarımız da tabiatıyla devam edecektir”.

Haber Tarihi: 13.07.2009 09:07:12
http://www.trakyanethaber.com/yeni/haber.asp?id=22808

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder