24 Temmuz 2009 Cuma

Uygurların sembolü Tursun Gül, hastanede



OSMAN EROL, URUMÇİ'DEN BİLDİRİYOR...
URUMÇİ (CİHAN) - 5 Temmuz'da patlak veren ve Han Çinlisi-Uygur Türkü çatışmasına dönüşen şiddet olaylarında, dünya medyasının odağı haline gelen Uygurların sembolü Tursun Gül'ün hastaneye kaldırıldığı ortaya çıktı.
Kocasının Çinli askerler tarafından götürülmesi sırasında Urumçi'de Çin polisi ve zırhlı araçların önünde tek başına durarak Uygurların sembolü olan Tursun Gül, polislere "Özgür olmak ve kocamı geri almak istiyorum." diye haykırmıştı. O günden beri yaşadığı yerde bir iki kere görünen Gül'ün, 19 Temmuz'da polis tarafından hastaneye götürüldüğü belirtildi.
Edindiğimiz bilgiler doğrultusunda, Gül'ün yaşadığı ve olayların en şiddetli olduğu yerlerden Saimachang bölgesine gittik. Herkesin merak ettiği sembol kadını bulmak bir pazara girdik. Gül'ün fotoğrafını gösterdiğimizde, bize sokak arasında, kaldığı 3 katlı küçük bölmelerden oluşan bir binayı gösterdiler.
Binanın demir kapısından girip avluya vardığımızda, Gül'ün artık burada kalmadığını öğrendik. Tursun Gül'ün polis tarafından hastaneye götürüldüğünü, ne zaman döneceğini bilmediklerini söyledi komşuları. "Neden götürüldü?" sorumuza ise, "kolunda rahatsızlık olabilir" şeklinde cevap verildi.
Gül'ün oturduğu yere 1 kilometre uzaklıktaki Özerk Bölge Uygur Hastanesi'ne yol aldık. Hastaneye girerken, yetkililer tarafından durdurulduk. Özerk bölge hükümeti basın ofisinin bize verdiği gazeteci kimlikleri kontrol edildi. "Uygur kadın Tursun Gül'ü görmek istiyoruz.'' dediğimizde, hastane görevlisi telefon açarak başka bir yetkiliyi çağırdı. O da bize "Sağlık Müdürlüğü'nden onay lazım" sözlerini sarf etti.
Biz de hemen müdürlükteki bir yetkiliyi arayarak isteğimizi ilettik. Sağlık müdürlüğü de bize, "Bizden onay almanıza gerek yok. Hastane uygun görürse yukarı çıkabilirsiniz." cevabını verdi.
Bunu, yanımızda bekleyen ve bizi sağlık müdürlüğüne yönlendiren hastane görevlisine ilettik. O da sağlık müdürlüğünün onayı olması gerektiği konusunda ısrar etti. Biz, tekrar müdürlüğü aradık ve müdürlük topu yine hastaneye attı. Hastanedeki görevli, patronunu aradı ve bize kesinlikle müdürlüğün onayının gerektiğini aktardı, hastaneden ayrıldık.
Daha hızlı sonuç alırız diye, aynı gün kaldığımız Haide otelinde, bize haber yapmamız için geçici gazeteci kartı veren basın merkezine geldik ve Gül ile röportaj için başvuruda bulunduk. Hastane, Gül ile yapmak istediğimiz röportaj talebini geri çevirdi.
Gerekçesi de "Hastanenin çalışma ortamının olumsuz etkilenmesi" gösterildi.

KALP HASTASI KOCASINI MERAK EDİYOR
Komşuları, Tursun Gül hakkında, "Tek isteği askerlerin alıp götürdüğü kocası ve 4 erkek kardeşinin serbest bırakılması. Özellikle kalp hastası olan ve sağlığından endişe ettiği 33 yaşındaki kocası Maimaiti'yi merak ediyor.'' şeklinde cevap veriyorlar.
21 yaşında geçirdiği kaza nedeniyle bir ayağı sakat olan Tursun Gül, 7 Temmuz'da koltuk değneğine dayanarak ve yumruğunu sallayarak Çinli güvenlik güçlerine doğru yaptığı yürüyüşle bir anda dünya medyasının odağı olmuştu. O anı anlatırken, Gül, "Hiç korkmadım. Beni döver ya da öldürürlerse arkamda yerimi dolduracak başkaları olduğunu biliyordum. Polise özgürlük ve barış istediğimizi söyledim. 5 erkeğimi geri istediğimi anlattım'' demişti.
Tursun Gül, Urumçi'de 5 Temmuz Pazar günü Han Çinlileri ile Uygurlar arasında yaşanan çatışmanın ardından hükümetin yabancı gazetecileri bölgeye getirdiğini öğrenmiş ve 300 kadar Uygur kadınıyla birlikte seslerini duyurmak amacıyla gösteri yapmıştı.
Olayların olduğu gün yabancı basına konuşan Tursun Gül, polisin kendilerine müdahale ettiğini; ancak kendisinin bir yolunu bulup ilerlemeye devam ettiğini belirterek, "Bir anda yalnız kaldım. Polislere 'Yaşamak istemiyorum. Özgür olmak ve kocamı geri almak istiyorum. Ülkemizde kanun yok mu? Bize barış içinde bir hayat vermek istemiyor musunuz?' diye haykırdım. Bu haykırışım üzerine nefeslerin tutulduğunu hissettim. Polis üzerime gelmek yerine gerilemeye başladı. Sanırım bana sempati duydular ve kadın olduğum için azami tolerans gösterdiler." diye konuşmuştu.
İKİ ÇOCUĞU VAR
Otuz yaşındaki Tursun Gül'ün bir erkek, diğeri kız olmak üzere 2 çocuğu var. Komşuları Gül'ün bir an önce geri dönmesini istiyor. Ancak Tursun Gül'ün ne zaman geri döneceğini kimse bilmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder