15 Temmuz 2009 Çarşamba

Çinli aydınlar Uygur ekonomisinin serbest bırakılmasını istedi

Zaman-Gündem
Son Dakika - 09:21

Çinli aydınlar tarafından yayımlanan mektupta, geçen haftadan beri kendisinden haber alınamayan ve gözaltında olduğu sanılan Uygur ekonomist İlham Tohti'nin serbest bırakılması istendi.
100'den fazla Çinli aydının ortak imzasıyla internette yayımlanan mektupta, İlham Tohti'nin hayatını etnik gruplar arasındaki dostluğa ve bu gruplar arasındaki sorunların çözülmesine adayan bir Uygur aydını olduğu belirtilerek, Tohti'nin bir suçlu olarak görülmemesi gerektiği ifade edildi.
Mektupta, İlham Tohti hakkında yasal süreç başlatılması durumunda bunun şeffaflık ilkesi doğrultusunda ve özellikle Uygurların güvenini kazanarak yürütülmesi gerektiği belirtildi.
Uygurların hayatı ve görüşlerinin aktarıldığı, İlham Tohti'nin kurduğu Uighurbiz.cn adlı Çince web sitesinin, Han Çinlileriyle Uygurlar arasında önemli bir diyalog platformu haline geldiğine işaret edilen mektubu, Hanların yanı sıra diğer etnik gruplardan aydınlar da imzaladı.
Mektupta, hükümetin, 5 Temmuzda Urumçi'de, geçen yıl da Tibet Özerk Bölgesi'nin merkezi Lasa'da meydana gelen olaylarda hatası varsa bunların yansıtılması da istendi.
Web sitesinde daha önce Çin'in Sincan'daki politikalarını öven 39 yaşındaki Tohti, son aylarda eleştiri dozunu artırmıştı. Tohti, bu yılın başlarında Özgür Asya Radyosuna verdiği demeçte, Uygurların en büyük sorununun işsizlik olduğunu söylemiş ve sitesinin sansürlenmesinden yakınmıştı. Tohti, bir Fransız radyosunun kendisiyle yaptığı röportajda da Guantanamo'dan bırakılan Uygur tutuklularının Çin'e dönmemeleri uyarısında bulunmuştu.

14 Temmuz 2009, Salı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder