30 Temmuz 2009 Perşembe

BM, Uygur’lara duyarlı değil

11.35 30.7.2009

Birleşmiş Milletler Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine karşı sessizliğini koruyor. Çin’in Doğu Türkistan’da Uygurlara karşı gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerinin araştırılmasını isteyen Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir’in çağrısına Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, BM’de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin ısrarlı sorularına karşı konuyla ilgili detaylı açıklama yapmaktan kaçındı.
Dünya Uygur Kongresi’nin sürgündeki lideri Rabia Kadir’in Pekin yönetiminin Uygurlara karşı gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerinin ve kayıp Uygur’ların araştırılması için uluslararası bir komisyon kurulması yönündeki çağrısına ise Ban, ‘Uygur otonom bölgesindeki insan kayıplarından derin üzüntü duydum. Her türlü farklılığın barışçı yöntemlerle çözülmesi yönündeki evrensel ilkeyi Uygur otonom bölgesi için de savunuyorum’ yanıtıyla yetindi.
‘Uygurlarin Anası’ olarak da bilinen Rabia Kadir, Japonya’da yaptığı açıklamada, Çin hükümetinin on bin civarında Uygur’u gözaltına aldığını ve binlerce Uygur’un ise kayıp olduğunu söyledi. Pekin yönetiminin Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerinin araştırılması için uluslarası bir komisyon kurulması çağrısında bulunan Kadir’in Japonya ziyaretine Çin büyük tepki göstermişti. Japonya Dışişleri Bakanlığı ise Çin’in bu tepkisini ‘gereksiz’ olarak değerlendirdi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Doğu Türkistan’daki olaylara kayıtsız kalmasının ardında, Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nin veto hakkına sahip daimi üyesi olmasının büyük etkisi bulunuyor. Ban’in iki yıl sonra BM Genel Sekreterliği’ne tekrar aday olacağı ve Çin’e karşı yapacağı herhangi bir açıklamanın bu ülkenin kendi adaylığına olan desteğini riske atacağı da diplomatik kulislerde konuşulan konular arasında yer alıyor. (ANKA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder