20 Temmuz 2009 Pazartesi

Çin'e Tepkiler çığ gibi: Kazakistan, Türkiye, Türkmeneli

18.7.2009

Kazakistan'daki Uygurlar, Çin'i protesto etti

ALMATI (CİHAN) - Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan olaylar Kazakistan'da yaşanan Uygur Türkleri tarafından protesto edildi.
Kazakistan'ın eski başkenti ve finans merkezi Almatı'da yapılan mitinge yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Almatı'da bulunan Cumhuriyet Sarayı'nı dolduran Uygur Türkleri Urumçi'de yaşanan olayların durdurulması için tek ses oldular.
Yapılan mitinge Kazak vatandaşları da destek verirken, Kazak konuşmacılar akan kanın durdurulması için uluslararası güçlerin devreye girmesini istediler.
Salona sığmayan göstericiler caddeleri doldururken Kazak polisi sokaktaki Uygur göstericilerin bayrak açmasına izin vermedi. Yapılan konuşmalarda Başta Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev olmak üzere Kazak halkına gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür eden Uygur konuşmacılar, Çin tarafından Uygur Türklerinin bütün dünyaya terörist olarak gösterilmeye çalışıldığının altı çizdi.
"Barış istiyoruz" ve "Akan kan durdurulsun" şeklinde pankart açan göstericiler yapılan konuşmalara zaman zaman tezahüratlarla destek verdiler. Amerika'nın ve Avrupa'nın Çin'de yaşanan Uygur soykırımına uzak olduğu belirtilen konuşmalarda Çin resmi makamlar tarafından verilen rakamların aldatıcı olduğu ve gerçeği yansıtmadığının altı çizildi.
Dünyanın birçok ülkesinden Uygur Türklerine destek geldiği belirtilen konuşmalarda özellikle Türkiye'nin gösterdiği üstün gayret ve çabalarından dolayı Türk halkına ve Türk resmi makamlarına özel teşekkür edildi.
Kazakistan Uygur Türkleri Başkanı Şergenov Ahmetcan, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Kazak halkına gösterdikleri gayretlerinden dolayı teşekkür etti. Urumçi’de yaşanan olayların kendilerinin de içini kanattığını ifade eden Ahmetcan, akan kanın bir an önce durdurulması için uluslararası toplumlara çağrıda bulundu.
Dünyada 18 milyon Uygur Türkü yaşarken Kazakistan'da 250 bine yakın Uygur Türkü bulunuyor.

Uygur Türkleri Taksim'de eylem yaptı

İSTANBUL (CİHAN) - Doğu Türkistan Gençlik ve Kültür Derneği üyeleri Çin'in Sincan bölgesinde yaşanan olayları Taksim Meydanı'nda protesto etti. 3 binden fazla Uygur Türkü'nün öldürüldüğünü iddia eden göstericiler, olayların gündemden düşmesine tepki gösterdi.
Doğu Türkistan Gençlik ve Kültür Derneği üyesi yaklaşık 40 kişilik grup, Galatasaray Meydanı'nda toplanarak Taksim Meydanı'na kadar yürüdü. Ellerinde olaylarda ölenlerin resimleri ile Türk ve Doğu Türkistan bayrakları bulunan grup Taksim Meydanı'na bir basın açıklaması yaptı.
Sincan'da yaşanan olaylara tepki gösteren grup adına açıklama yapan Doğu Türkistan Gençlik ve Kültür Derneği Başkanı Tibet Yücetürk, yaşanan olaylar sırasında 5 binden fazla kişinin tutuklandığını ve yaklaşık 3 bin kişinin de hayatını kaybettiğini söyledi.
Yücetürk, "Bağımsız kaynaklara göre gözaltına alınan 196 Uygur'un dün infaz edildiği haberleri geldi. Türkiye'de bu haberlerin gazetelerin dördüncü, beşinci sayfalarına gerilemesi bizleri üzüyor. Bu konunun arkasında Çin Diasporası’nın ve medya üzerinde baskıları olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Daha sonra Mecidiyeköy'e kadar yürümek isteyen grup, polisin izin vermemesi üzerine dağıldı.

Kerkük Türkmenleri, Uygur Türkleri için panel düzenledi

KERKÜK (CİHAN) - Irak'ın kuzeyindeki Kerkük kentinde, Türkmen Adalet Partisi tarafından "Uygur ve Türkmenlere uygulanan katliamlar" konulu bir panel düzenlendi. Panele katılan Irak'taki tüm Türkmen parti temsilcileri, Uygurlara destek mesajı verdi. Panelde, Çin hükümeti tarafından Uygur Türklerine yapılan haksızlıklar da kınandı.
Panel sonrası CİHAN'a açıklamada bulunan Türkmen Adalet Partisi Başkanı Enver Bayraktar, Uygur Türklerine uygulanan baskı ve şiddeti kınamak amacıyla bu paneli düzenlediklerini söyledi.
Irak Türkmenleri olarak Uygurların acılarını paylaşmak adına toplandıklarını kaydeden Bayraktar, "80 yıldır oradaki soydaşlarımız baskı ve şiddet altındalar. Onların hakkı verilmiyor. Bu asırda bu insanlık dışı görüntüler hâlâ orada yaşanıyor. Büyük devletlerin ve Avrupa ülkelerinin bu soykırıma sessiz kalmalarını eleştiriyoruz. Bu çok utandırıcı bir durum. Tüm dünya ülkelerinin bu zulme dur demelerini bekliyoruz." dedi.
Irak Türkmen Cephesi Kerkük İl Başkanı Erşad Salihi ise, Kerküklü Türkmenler olarak, "Uygur Türkleri üzerinde uygulanan asimilasyonu kınadıklarını" söyledi. Salihi, "Müslüman Türklere dünyanın birçok yerinde işkence edildiğini" kaydetti. Salihi, son olarak yaşananlar nedeniyle hiçbir Arap ülkesinden kınama gelmemesinin dikkat çekici olduğunu ifade etti.
Panele katılan Halil Saçıuzun isimli Türkmen vatandaş ise, Uygur Türklerine yapılan zulmü kınadıklarını ifade ederek, İslam ülkelerinden sessiz kalmamalarını istedi.

1 yorum:

  1. ÖZÜR KAMPANYALARIYLA
    ERMENİLERDEN ÖZÜR DİLEME-DİLETME ÇABASI GÖSTERENLER, NOBEL ÖDÜLLÜ YAZARLAR, NEREDESİNİZ, KALEMLERİNİZ NEREYE (!!!!!!) KAÇTI.....

    YanıtlaSil