20 Temmuz 2009 Pazartesi

196 Uygur Türk'ü idam edildi (Onlar için ölü demeyelim)

20 Temmuz 2009 Pazartesi 00:02

Çin bildiğini okuyor... Dünyanın gözü önünde katliam sürüyor. Olayların en korkunç ayrıntısı bu haberde..
İşte bir şok katliam haberi daha... Çin Yönetimi olaylardan sorumlu tuttuğu 196 Uygur Türk'ünü kurşuna dizdi.
Çin Yönetimi dünyaya adeta meydan okuyor... Şok katliamı Kanal D özel haberiyle duyurdu...
Kanal D'nin özel haberine göre, 196 Uygur Türk'ü gözlerden uzak bir yerde idam edildi. Cenazelerinin ise ailelerine teslime edilip edilmediği belli değil.
Geçen ay bir fabrikada Çinlilerle Uygur Türkleri arasında çıkan kavganın ateşlediği olaylar sokağa taştı. (Aslında 3000 Çinli, Uygurların kaldığı yatakhaneyi basıp 60 kadar Uygur Türkünü öldürmüştü) Uygur Türkleri kavgada ölenlerle ilgi soruşturma açılmasını talep etti. Ama Çin hükümeti olayı örtbas etmek isteyince, Urumçi karıştı.
Günler süren olaylar sonrasında Çin yönetimi Urumçi'ye asker takviye etti.. Uygur Türkleri'nin gösterisi ölümle sonuçlandı. (Aslında Ordu ve Polis Birlikleri yönetim ve desteğindeki sivil görünümlü Çinliler ellerinde satır, demir çubuk, bıçak, çivili sopa vs. silahlarla 'domuz' dedikleri Uygur Avına çıktılar ve bin civarında Uygur öldürüldü.)
Çin polisi sert müdahale etti.. Bin 500 kişi gözaltına alındı. Urumçi'de ev ev baskınlar yapıldı, Uygur Türkleri gözaltına alındı. Çin hükümeti olayların sorumlularının idam edileceğini açıkladı.
Ve o kararını önceki gün uyguladı..
Tam 196 Uygur Türk'ü kurşuna dizildi.
Uygur Türkleri'nin nerede idam edildiği bilinmiyor.
Cenazelerinin ailelerine verilip verilmediği de belli değil.
Bilinmeyen sadece o değil. 600'den fazla kişiden de haber alınamıyor.

ŞEHİTLERİMİZE ALLAHTAN RAHMET DİLİYORUZ.
(BEN ÖLMEDİM!)
http://www.youtube.com/watch?v=G0fKuDHEzyo&feature=related

YORUM: Güncel - 19.07.2009 - 15:55

Çin, yine iç yüzünü gösterdi. Belki de hiç yargılamadan 196 Uygur'u idam etti. Kurşuna dizdi.
Sözde çıkan ayaklanmayı bastırmak adına. Peki, suçluları nasıl tespit etti. Şehirlerde evlere girip rastgele tutuklamalar yaparak mı? Kapıları kırıp silah zoruyla, silahsız zavallı insanları yaralayarak, öldürerek ve tutuklayarak mı suçluları buldu?
Çin, çok büyük bir insanlık suçu işliyor? Ve kimse dünyanın, o insanlara yardım etmek için, korumak için kurulan kuruluşları ortada yok. Aynı kandan aynı candan ülkelerin de sesi çıkmıyor. Doğru Çin dünyaya meydan okuyor. Bir kere daha söylemem gerek. Türk Dünyası, birlik olmadıkça bu idamlar sürecektir. Hep beraber sesimi çıkarırsak, elbet Çin dize gelecektir. Her şey diplomasi ile çözülebilir. Ama, bunu için de yaptırım gerekir. Yaptırım için güç, güç için de birlik...
Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbakistan ve Kazakistan ile Türkiye birlikte hareket etmeli.
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=192381

Çin, olaylardan sorumlu tuttuğu 196 Uygur'u kurşuna dizdi
20.07.2009 Dış Haberler-AA

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Han Çinlileri ile Uygurlar arasında yaşanan çatışmalar sonrasında Çin yönetimininin 196 Uygur'u kurşuna dizdiği belirtildi. Kanal D'nin haberine göre geçen ay bir fabrikada yaşanan kavganın ateşlediği olaylar sonrasında Çin hükümeti olayları sorumluları olduğunu iddia ettiği kişileri idam etmek üzere harekete geçti ve infazları cuma günü gerçekleştirdi. Uygurların nerede idam edildiği bilinmiyor. Cenazelerinin ailelerine teslim edip edilmediği de bilinmiyor. Haberde 600'den fazla kişiden haber alınamadığı da dile getirildi.

Olaylar sırasında 197 kişinin öldürüldüğü ve bin 600 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. Çin polisi önceki gün yaptığı açıklamada 12 Uygur'un vurularak öldürüldüğünü bildirmişti. Öldürülenlerin silahlı oldukları, sivillere saldırdıkları, dükkanları yağmaladıkları, ateş açılacağı uyarılarına aldırmadıkları iddia edilmişti.

Bu arada Çin'de İngilizce yayımlanan resmi People's Daily gazetesi Uygur Özerk bölgesindeki etnik ayaklanmanın iyi planlandığını ve koordine edildiğini 50'den fazla yerleşim yerinde olaylar yaşandığını yazdı. Sincan valisi Nur Baykeli ise ayaklanmanın sürgündeki bölücüler tarafından Sincan'ı Çin'den ayırmak amacıyla gerçekleştirildiğini ileri sürdü. Uygurlar ise bu iddiaları reddediyor.

Türkiye'de de Sincan'da yaşanan olaylara yönelik tepkiler devam ediyor.

Türkiye Kamu-Sen ile İnsan Hakları Avrasya Federasyonu öncülüğündeki örgütlerin temsilcileri, bölgede yaşanan insan hakları ihlallerinin tespitine ve durdurulmasına yönelik taleplerini içeren dilekçeyi vermek için dün BM Türkiye temsilciliği önünde toplandı. Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Abdullah Buksur, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaptıklarına gereken tepki verilmezse, bu sürecin Tibet, İç Moğolistan ve Mançurya'da soykırıma varan şekilde devam edeceğini savundu.Rusya ve Çin'in bölgede uyguladıkları yok etme politikalarının küçük değişikliklerle aynı olduğunu öne süren Buksur, "Hiçbir silaha sahip olmayan Doğu Türkistan Türkleri'ne açılan ateş ve kalabalık grupların linç girişimleri Çinli yöneticilerce yeterli görülmeyerek, 100'den fazla kişinin de olaylara önderlik ettikleri gerekçesiyle idam edildiği bölgeden gelen haberler arasındadır. Çin'in bölgede yaptıklarına gereken tepki verilmezse, bu süreç Tibet, İç Moğolistan ve Mançurya'da soykırıma varan şekilde devam edecektir" dedi.

Çin yönetiminin, Sincan'da yaşanan etnik çatışmalardan sorumlu tuttuğu 196 Uygur'u kurşuna dizdiği belirtildi...
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=126308


Çin, 196 Uygur Türk'ünü kurşuna dizdi!

Çin Yönetimi olaylardan sorumlu tuttuğu 196 Uygur Türk'ünü kurşuna dizdi
Uygur türklerinin gösterisi ölümle sonuçlandı. Çin polisi sert müdahale etti.. Bin 500 kişi gözaltına alındı. Olayların sorumlusu olanlar da kurşuna dizildi.
Kanal D'nin özel haberine göre, geçen ay bir fabrikada çinlilere uygur türkleri arasında çıkan kavganın ateşlediği olaylar sokağa taştı. Uygur Türkleri kavgada ölenlerle ilgi soruşturma açılmasını talep etti. Ama Çin hükümeti olayı örtbas etmek isteyince, Urumçi karıştı.

Günler süren olaylar sonrasında Çin yönetimi Urumçi'ye asker takviye etti.. Urumçi'de ev ev baskınlar yapıldı, Uygur Türkleri gözaltına alındı. Çin hükümeti oluyların sorumlularının idam edileceğini açıkladı ve o kararını önceki gün uyguladı..Tam 196 Uygur Türk'ü kurşuna dizildi.
Uygur Türkleri'nin nerede idam edildiği bilinmiyor. Cenazelerinin ailelerine verilip verilmediği de belli değil. Bilinmeyen sadece o değil. 600'den fazla kişiden de haber alınamıyor.

Çin yönetimi olayları kanlı şekilde bastırdı, tam 196 uygur Türkünü de idam etti.. Adeta dünyaya meydan okudu.

19 Temmuz 2009, Pazar
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=871197&title=cin-196-uygur-turkunu-kursuna-dizdi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder