15 Temmuz 2009 Çarşamba

Çin polisi, Doğu Türkistan'da iki Uygur'u öldürdü

Çin'in Uygur Özerk Bölgesi'nde dün yine kan aktı. Çin Devlet Radyosu, geçtiğimiz hafta resmi rakamlara göre 184 kişinin katledildiği bölgede güvenlik güçlerinin dün iki Uygur'u vurarak öldürdüğünü açıkladı.
Yaşanan bu olay, önceki gün bölgeden gelen günlük hayatın yeniden normale dönmeye başladığı yönündeki bilgiler hakkında da şüphe doğurdu. Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de işyerlerinin yeniden açıldığı, trafiğin de yoğunlaştığı ifade edilmişti. Çin'in "Halkın Günlüğü" gazetesinde dün çıkan haberde de Urumçi'de banka şubelerinin yüzde 92'sinin hizmet verdiği ve otobüslerin yüzde 95'inin sefere çıktığı belirtildi. Bunun yanı sıra havaalanı, tren istasyonu ve süpermarketlerin normal işlediği, kömür, elektrik, benzin ve gaz tedariklerinin de istikrara kavuştuğu bildirildi.
Çin Dışişleri Bakanlığı, Batı Asya ve Kuzey Afrika Dairesi Müdürü ve Çin'in eski Ankara Büyükelçisi Song Aiguo ise olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, Guangdong eyaletinde 26 Haziran'da meydana gelen sıradan bir güvenlik olayının bazı sinsi elemanlar ve gruplar tarafından istismar edildiği değerlendirmesinde bulunarak, Dünya Uygur Kongresi mensuplarının bundan büyük olaylar çıkarma yönünde sözler söylediğini ve planlar yaptığını ileri sürdü. Song, 5 Temmuz günü 'ayrılıkçı elemanların şehrin bazı yerlerinde toplanıp olay çıkardığını ve polis tarafından dağıtıldıktan sonra sokaklarda önlerine gelen Han Çinlilerini öldürmeye kalkıştığını' savundu.
Pekin'e 'şeffaf ve adil ol' çağrısı
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, dün olağanüstü toplanarak Uygur Bölgesi'ndeki olayları değerlendirdi. Toplantı sonrası TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, gelen haberlerin, bölgede son derece önemli insan hakları ihlallerinin yaşandığını gösterdiğini söyledi. Üskül, gelişmeleri takip edip ağustosta yeniden değerlendirme yapacaklarını bildirdi. Bölgede gösteri ve yaşam hakkının ihlal edildiğinin anlaşıldığını ifade eden Üskül, olaylar sonrası çok sayıda kişinin de gözaltına alındığını kaydetti. Hadiselerin, Çin'de insan hakları alanında yapılması gereken çok iş olduğunu gösterdiğini ifade eden Üskül şöyle konuştu: "Şu anda orada adil yargılanma hakkı çok büyük önem taşıyor. Basından, göstericilerin ya da olaylara karışanların idam edilebileceği bilgisi ulaşıyor. Çin'de ne yazık ki idam cezası şimdiye kadar kaldırılmadı. Bütün beklentimiz, gözaltındakilerle ilgili adil yargılama yapılması. Bölgede yaşananlarla ilgili şeffaflığın sağlanması çok önemli. Bölgenin ziyarete açılması ve elbette gözaltındakilerin idam edilmemesi önemli.'' Bu arada TBMM Başkanı Köksal Toptan da dün Çin büyükelçisinden olaylara ilişkin bilgi aldı.
ZAMAN
DIŞ HABERLER SERVİSİ
14 Temmuz 2009, Salı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder